Ékes

 

 

" Naptól vagyok, holdtól vagyok,

Keresztanyám a csillagok..."

(Ghymes)

 

 

 

 

Ékes egy nagyon régi álom megvalósítása volt.

 

 

Még kamasz koromban, anyukámnak köszönhetően figyeltem fel a magyar agárra. Majd az évek alatt, kutyás könyveket bújva, agaras képeket csodálva, lassacskán bele is szerettem a fajtába.

 

Lenyűgözött az agarak légies eleganciája, párosulva robbanékonyságukkal. A gyönyörű, törékenynek tűnő testben rejlő erő és kitartás hajsza és játék közben.

De sok rosszat is hallani az agarakról, miszerint lopnak az asztalról, neveletlenek, nem behívhatók, elszöknek, önfejűek. Így sose mertem belevágni a kalandba egy magyar agárral.

Az évek során mindig fel-fel villant bennem az agár szeretete, de mindig elhesegettem gondolatimat, mondván úgyse lennék neki jó gazdija.

 

2005.-ben újra fellángolt bennem a magyar agár iránt érzett szerelem. Drága párom bátorítására be is vállaltunk egy kölyköt 2006. nyarán. Sose fogom megbánni ezt a döntésemet!

 

Ékes törzskönyvi neve Kucorgó-Dombi Estike, és 2006. május 17.-én született Bali Orsi tenyészetében. Szerintünk Orsi a leges-legjobb tenyésztő akit ismerünk! 

Drága kis Ékes nem hozott csalódást. Sőt! Megtanított hogy nem szabad hinni az előítéleteknek. A kisasszony tanítása gyorsan és problémamentesen zajlott. Az itthoni játékszabályokat azonnal megértette és tiszteletben tartotta. A kutyasuliban sokszor ő volt az, akin megmutatta a kiképző a csoportban lévőknek az egyes feladatokat. Elsőre szinte hibátlan volt mindig, nagy örömmel teljesítette kívánságaimat a jutalomért cserében.

Ékes természetéről még annyit írnék hogy imád mindenkit, végtelenül barátságos és szelíd. Szereti nagyon a gyerekeket, de tudja is hogy vigyázni kell rájuk. Ezért Ékessel sikeresen ki is próbáltuk kutyás terápiás foglalkozásokon a sérült gyerekekkel való foglalkozást. Ehez is nagy tehetsége van a kislánynak, de időhiányom miatt most sajnos szüneteltetjük a dolgot, de egész biztosan folytatni fogjuk, amint lesz rá időm.

Természetesen a nevének is bőven eleget tesz, hisz méltóság teljes viselkedésével jelzi hogy ő tudja magáról hogy ő a legszebb... nekünk mindenképp ő az, a mi kis királykisasszonyunk

 

Kiállításokra is néha elmegyünk, de csak szórakozásból. Ékes nem igazán élvezi a kiállításokat, és én magam sem rajongok a tumultusért. De azért remélem, egy-két jó eredményt csak sikerül elérnünk, és ha másért nem, a fajta népszerűsítéséért megéri néha egy kiállításra elmenni.

 

Nagy tervünk a coursing versenyzés. Ékes eddig nagyon ígéretesnek mutatkozott be a coursing pályán edzések alkalmával, de a versenypályán sem kell neki magyarázni hogy mi a dolga. Imádja kergetni a műnyuszit és mindent megtesz érte hogy ő lehessen az első, aki elkapja. 2008. októberében Ékes megszerezte a coursing licenszét, így 2009 tavasz óta járunk versenyekre.

     

 

 


Ékes eredményei:  

 

 

Coursing:

 

Hely

Dátum

Eredmény

Gölle

2008.10.11.

coursing licensz

Marianske Lazne CACIL (850m)

2009.02.09.

3. hely (366pont)

Hódmezővásárhely CACL (650m)

2009.04.25.

4. hely (352pont)

 Kecskemét CACL (600m)

2009.05.30.

1. hely (386pont)

 Marianske Lazne Európabajnokság (850m)

2009.07.27.

9. hely (519pont)

 Hetényegyháza CACL

 2010.03.21.

 2. hely (366pont)

 

 

Kiállítás:

Kiállítás helye

Ideje

Eredmény

Osztály

Bíró

Magyarkanizsa CACIB (SRB)

2007.04.01

K1, PRM, BOB, BOG3

Fiatal

Dusan Paunovic

Budapest CACIB

2007.05.27

K2

Fiatal

László István

Magyarkanizsa CAC (SRB)

2008.03.30

K1, CAC

Nyílt

Evica Misic

Novi Knezevac CAC (SRB)

2008.05.11

K1, CAC, BOB, BOG

Nyílt

Erdös László

 Magyarkanizsa CACIB (SRB)

 2009.03.29.

 K1, CAC, CACIB, BOB, BOG3.

 Nyílt

 Sanja Momcilovic Bogni