Coursing

 

 

A coursing egy az agarak igényeire kialakított versenyszám, ami a természetes nyúlvadászatot próbálja utánozni, pótolni.

A műnyulat a nyúlhúzó gép húzza egy hosszú zsinóron, ami szabálytalan cikk-cakkban a földbe szúrt botok vagy csigák közé van behúzva. Így a műnyúl minden oszlopnál hirtelenül irányt változtat. A műnyúl lehet egy zacskó vagy jól látható műanyag flakon, de a legkedveltebb zsákmány a kiszárított nyúlbőr.


Ékessel, amikor csak időnk engedi, coursingre járunk.

Szerintem ez egy tökéletes lehetőség arra hogy az agár az évezredes szelekció alatt kialakított űzőösztönének eleget tegyünk. Bár a pályaversenyzés is a műnyúl űzéséről szól, azért a coursing természetesebb környezetben, általában egy nagy réten, néha még természetes akadályokkal nehezítve, egy igazi nyúlvadászatot utánoz. Az akadály lehet árok, vizesárok, szalmabálák, kis bokorsövény, stb. Mindemellett nem csak az agár gyorsasága a mérvadó hanem a fordulékonysága és ügyessége is nagy fontosságú, hisz ha egy kanyarban nagyon kisodródik az agár, a műnyúl tovább "fut", faképnél hagyva üldözőjét. Valamint nagy fontosságú az is hogy az agár ne csak fusson, hanem pontosan a nyúlra koncentrálva az ő útvonalát kövesse. Mindez nagy ügyességet és fordulékonyságot követel az agártól.

A coursing edzések és versenyek nagyon kellemes környezetben, kint a természetben nagyon látványosak szoktak lenni. Öröm látni a startál izgatottan várakozó és türelmetlenül topogó, nyüszögő agarakat, majd a hatalmas startot, amikor egy szempillantás alatt szinte kilövik magukat az agarak a kiinduló pontról. Izgalmas fordulatok következhetnek be az egész futam alatt, bármely kanyarnál, mikor a nyúl hirtelen irányt vált és az agarak igyekszenek elkapni a zsákmányt. És a célba érve a gazdinak is boldogság mikor a kutyája elégedetten veti magát a kiérdemelt zsákmányra. Látni lehet a kutyák arcán, mennyire szeretik ezt a játékot.


Az összes agár fajtán kívül szoktak coursing versenyen futni ibizai kopók, basenjek és rodéziai oroszlánkutyák, valamint leújbban foxik és bedlington terrierek is felfedezték ennek a sportos vadászatos játéknak az örömét. Végülis bármely kutya alkalmas egy coursinges örömfutásra, ha elég erös az űzőösztöne és örömmel, kitartással fut a zsákmány után.

 

Téli coursing:

      


edzés

 


Alku tesónk licensz futama Ékessel